skip to Main Content

Evenement:  Carbidschieten
Datum:  31-12-2018, 17:00-18:00u
Plaats: Kerkplein Woerden

Al jaren wordt er op het Kerkplein met carbid geschoten. Om een of andere reden ben in daar niet eerder bij geweest… Maar dit jaar wel en wat een spektakel. De ploeg mannen die dit doen hebben de hele happening onder controle als ware het een militaire operatie. In no-time worden de attributen opgesteld: De vuurcirkel met melkbussen en nog aan paar buitenbeentjes, waaronder Big Harry.

Terwijl iedereen dacht dat er nog werd opgebouwd liet Big Harry al van zich horen en hoe! Daarna werden een aantal ronden gemaakt met de vuurcirkel (zie de video onderaan de pagina met een complete opname van vullen, bal plaatsen, wegwezen, wachten en aansteken), Big Harry en nog een paar andere donderbussen…

Voor wie het nog niet weet: De explosies worden veroorzaakt door acetyleen gas, dat ontstaat door water over carbid te gooien. Er wordt nauwkeurig bepaald hoeveel water er gebruikt wordt en een bepaalde tijd gewacht om een hoeveelheid gas te laten ontstaan. Als het kritieke punt is bereikt wordt dat gas ontstoken met een brander via een klein gaatje onderin de bussen. De bussen worden afgesloten met voetballen als een kurk op een champagnefles, die vervolgens met een grote knal wordt gelanceerd.

Het vastleggen van de explosies bleek niet simpel. Zelfs met 12 beelden per seconden stond de vlam er heel vaak NIET op, wat betekend dat de explosies zeer fel en zeer kort zijn, vandaar ook de harde knal! 

Na afloop van het carbidschieten werden de aanwezigen nog door een onbekende getrakteerd op een prachtig vuurwerk boven het Plein! 

Gelukkig Nieuwjaar!

TIP: Klik op een kleine afbeelding om vanaf dat punt een diashow te starten.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
Back To Top
×Close search
Zoeken