skip to Main Content

Evenement:  Dodenherdenking
Datum: 4 mei 2019, 19:30u
Plaats: Meeuwenlaan, Woerden

De herdenkingen op 4 mei zijn ook in 2019 ingetogen verlopen. Ondanks het natte en kille weer was het Woerdense publiek in groten getale naar de Meeuwenlaan gekomen om de doden te herdenken.

Het eerste deel van de herdenkingen vond plaats bij het ‘namenmonument’ op de Algemene Begraafplaats.
Hier las burgemeester Victor Molkenboer de namen van de 36 omgekomen (niet-Joodse) Woerdenaren voor. De herinnering aan de veertien Joodse inwoners van de stad die tijdens de Duitse bezetting werden weggevoerd en die niet terugkeerden, werd twee dagen eerder levend gehouden tijdens de jaarlijkse herdenking op Jom Hasjoa.

Voor elk van de 36 werd een rode roos gelegd door leden van scouting Woerden. Aansluitend werden kransen en bloemstukken gelegd door vertegenwoordigers van het gemeentebestuur, de veteranen, de Bond van Wapenbroeders, de nabestaanden, de Molukse gemeenschap en het bestuur van de Stichting 4 en 5 mei Woerden.

Bij de gedenknaald aan de Meeuwenlaan was daarna het tweede deel, de eigenlijke dodenherdenking. De jarenlange Woerdense traditie is dat hier bloemen in stervorm rond het monument worden gelegd.

Na de reveille met aansluitend de twee minuten stilte, werd de Vrijheidsvlam op de gedenknaald ontstoken, de vredesduiven werden gelost en het Wilhelmus weerklonk.

Jeugddichter Klaartje Mengering las een zelfgeschreven gedicht voor, waarna burgemeester Molkenboer in zijn toespraak wees op het gevaar dat ook vandaag de dag individuen en groepen uit de samenleving uitgesloten kunnen worden en dat waakzaamheid tegen intolerantie en aanslagen op de vrijheid nog altijd geboden is.

TIP: Klik op een kleine afbeelding om vanaf dat punt een diashow te starten.

Back To Top
×Close search
Zoeken