skip to Main Content

Evenement:  Imkerijdag Bredius
Datum:  15-7-2018
Plaats:  NME Bredius, Woerden

De kruidentuin van het NME was deels afgezet vanwege een nest met paardenhorzels in de stam van een van de bomen. De 2de foto in deze serie laat een horzel zien die net het gat binnenvliegt.

Stadsimker Chris van Iersel oogstte voor de ogen van de aanwezige geïnteresseerden de honing door een aantal raten te verwijderen uit een van de bijenkasten die staan opgesteld bij het NME in Bredius. De raten werden vervolgens in de expositieruimte van het NME  ontdaan van hun honing door eerst de waslaag van de afgedichte cellen te schrapen en vervolgens de houten frames in de hand-aangedreven slingermachine te plaatsen. Daarin word – eerst zachtjes en daarna sneller – de honing uit de de raten geslingerd, net zoals in een centrifuge thuis. Na enige tijd komt de honing onderuit de machine gelopen en is de eerste honing van het seizoen een feit. 

Daarna keerde het gezelschap terug naar de silo, waar Chris in een andere kast op zoek ging naar de koningin. Wat opviel was, dat hij geen enkele bescherming droeg, zelfs geen imkers-hoed. Hij demonstreerde dat het mogelijk is de bijen rustig te houden door heel beheerst te werk te gaan. Met een klein beetje rook en door stapsgewijs afdekken met doeken bleven de bijen rustig en na enig zoeken had hij de raat met de koningin (2 x zo grote bij met een witte stip op de rug) gevonden, te zien op foto 180715-187 !

En uiteraard lardeerde hij de demonstratie met interessante uitleg over de bijen, de koningin en meer. Kortom een leerzame, interessante middag voor alle aanwezigen.

TIP: Klik op een kleine afbeelding om vanaf dat punt een diashow te starten.

Website:
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!  
Back To Top
×Close search
Zoeken